Sériou podujatí v meste dnes Rusíni prezentujú svoju kultúru

13.11.2009 Prešov

Akciou s názvom Warholiáda sa dnes v Prešove začala séria podujatí Po stopách rusínskej kultúry, ktorú pripravila Miestna organizácia Rusínskej obrody (MsO RO).
Po stopách rusínskej kultúry, ktorú pripravila Miestna organizácia Rusínskej obrody (MsO RO). Opätovným slávnostným prestrihnutím pásky si symbolicky pripomenuli aj 5. výročie otvorenia Rusínskej ulice v Prešove. Na tej dnes zneli piesne v podaní speváka Jozefa Keselicu zo Svidníka, ktorý v preoblečení za Andyho Warhola spolu s ďalšími hudobníkmi zabával účastníkov podujatia.
Predseda prešovskej MsO RO Michal Kaliňák pre TASR uviedol, že podujatiami chcú prezentovať život, kultúru a históriu Rusínov a zároveň si tak pripomenúť aj 20. výročie Nežnej revolúcie, ktorá nepochybne zohrala významnú úlohu v živote tejto národnostnej menšiny na Slovensku.
\"Snahou týchto akcií je otvárať sa ostatným menšinám, prezentovať sa vo vzťahu k majorite a takýmito aktivitami prispievať k tomu, aby najbližšie sčítanie obyvateľstva bolo aj o tom, že k rusínstvu sa bude hlásiť čo najviac občanov, \" povedal Kaliňák. Dodal, že takto sa snažia vytvárať predpoklady na to, aby sa rusínstvo akceptovalo hlavne v rodinách, v ktorých treba upevňovať identitu k menšine a naučiť deti jazyk svojich predkov.
\"Nemá podľa nás význam ísť cestou vytvorenia národnostných tried vo chvíli, keď zisťujeme, že môže byť trieda, v ktorej nebudú žiaci, \" zdôraznil Kaliňák.
Podujatie pokračuje dnes popoludní ďalšími akciami. V priestoroch Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove sa o 16.30 h bude konať vernisáž výstavy obrazov Slávni Rusíni. Okrem toho si budú môcť záujemcovia pozrieť krátky 15-minútový film o živote Andyho Warhola. Vyvrcholením bude večerný galaprogram v priestoroch DAD-u, v ktorom okrem iných vystúpia aj speváčka Anna Servická, laureáti festivalu Spevy môjho rodu, Spevácky zbor pri Pravoslávnom chráme A. Nevského v Prešove.
Akciu Po stopách rusínskej kultúry pripravila MsO RO v spolupráci so združením Mladí Rusíni a Múzeom rusínskej kultúry v Prešove. Projekt sa realizuje s finančnou podporou Ministerstva kultúry.
 

Vyberte región